BAKGRUND
Föreningen köper vatten från Lidköpings kommun med livsmedelskvalitet. Vattnet kontrolleras av kommunen för att säkerställa denna kvalitet. Föreningen gör också kontroller för att säkerställa så vi inom föreningens ledningsnät upprätthåller denna vattenkvalitet. Föreningens vattensystem är helt igenom trycksatt, utan tryckstegring eller annan anordning där luft kan komma i kontakt med vattnet. Jämför med Lidköpings tätort som har ett vattentorn som har en exponerad yta som kan förorena dricksvattnet, varför särskilda rutiner gäller där.
Vad kan då gå snett:
Vattnet kan bli förorenat i samband med tappning till förorenade objekt. Bakterier eller gifter kan sprida sig bakvägen genom vattnet om det har direktkontakt med föroreningen. Exempel på utrustning som denna risk har tagits bort i vår vardag är bl.a. WC-stolen, diskmaskinen och tvättmaskinen. Här är det inbyggt ett återströmningsskydd som gör att det är en luftspalt mellan föroreningen och det friska vattnet. Enklaste formen av återströmningsskydd är om man fyller ett kärl med en vattenslang så måste slangen vara över vattenytan. Doppas slangen ner i det kanske förorenade vattnet så kan detta vatten smitta det rena vattnet i slangen. En gammal trädgårds pump visar på ett typiskt återströmningsskydd.
VATTEN PÅ GÅRD
För att vattna djuren med föreningens vatten så krävs det återströmningsskydd. Bakterier som djuren bär på, smittar alltid den utrustning som de dricker ifrån. Tänk på att fasta installationer som vattenkoppar, alltid kan förorena bakåt i ledningen.
För att fylla en växtskyddsspruta med föreningens vatten så krävs det återströmningsskydd. Växtnäring, pesticider och alla typer av kemikalier är föroreningar som inte får komma i kontakt med föreningens vatten.
Har man ett mindre antal djur eller en liten omfattning på växtsprutning så kan man ordna det genom att bära vatten med hink till djuren eller sprutan. Används vattenslang så gäller det att aldrig doppa slangen i kärlet. Förorenad slang är alltid förorenad och får inte kopplas till föreningens vattensystem.
För den som har en större förbrukning med fler djur och en större växtgifthantering kan installera återströmningsskydd för ladugård, hönshus, stall e.d. Återströmningsskydd finns i många fabrikat och storlekar där rörfirmor bör vara kompetenta att bedöma vad som krävs i varje enskilt fall. ”Googla” så finner du information som hjälper dig att värdera hur du går vidare med just dina behov.
STORFÖRBRUKARE AV VATTEN VID DJURHÅLLNING
För att få ner kostnaden för vatten så kan djurgårdar ansöka om undermätare som gör att man monterar en vattenmätare för vatten som enbart kommer djuren till del. Här krävs det ett särskilt avtal med både oss i vattenföreningen och kommunen där en periodisk besiktning av anläggningen ingår.
Läs vidare i prospektet från Lidköpings kommun ”Vatten och avlopp för djurgårdar” och på kommunens hemsida om kostnader som är kopplade till undermätare.
2017 Vatten och avlopp för djurgårdar